Τουρισμός

 Η Ανατολική Φραγκίστα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων, στο κέντρο ακριβώς της Ευρυτανίας. Το κλίμα της Ανατ. Φραγκίστας θεωρείται ιδανικό καθώς, η θέση της προσηλιακή και προφυλαγμένη από τους βοριάδες. Η σχετική υγρασία που παρατηρείται προέρχεται από τα πολλά νερά. Απέχει 39 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 75 επίσης από το Αγρίνιο και είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Ο δρόμος που την ενώνει με τις δύο πόλεις είναι καλός, αλλά με στροφές.
 Στην Ανατ. Φραγκίστα ο επισκέπτης και ο ταξιδιώτης θα βρούνε πρώτα όμορφα και ζεστά δωμάτια στους έξη ξενώνες που λειτουργούν εκεί και ανοιχτά τα καταστήματα όλο το χρόνο για φαγητό, μεζέδες και καλό τσίπουρο ντόπιο. Αν μάλιστα αυτό προέρχεται από την τοπική ποικιλία σταφυλιών που λέγεται ζαμπέλες, τόσο ακόμα είναι καλύτερο. Στην «ταβέρνα Ανατολικής Φραγκίστας» θα γευτούν υπέροχα ευρυτανικά κρέατα, παραδοσιακούς μεζέδες και χωριάτικες πίτες. Τα χέρια της Γεωργίας φτιάχνουν τις νοστιμότερες πίτες με τοπικά υλικά. Στο καφενείο του Κώστα Πατσιούρα θα γευτούν σωστό καφέ, θ' απολαύσουν ζεστασιά και καλό ευρυτανικό τσίπουρο. Εξυπακούεται ότι και μιά στάση στη Σωτήρα, θα ναι και η αφορμή για να γνωρίσουν το μοναδικό πλατανόδασος και τα γεφύρια που είναι εκεί κοντά. Σημειώνουμε ότι εκτός από το μεγάλο πανηγύρι της Σωτήρας στις 6 Αυγούστου, πανηγύρι γίνεται και στην εορτή των Δώδεκα Αποστόλων στις 30 Ιουνίου ενώ δεόντως εορτάζονται όλες οι εκκλησίες. Κάθε δύο χρόνια επίσης, προς τιμή του Γεωργίου Καφαντάρη διοργανόνονται τα «Καφαντάρεια» στις αρχές Αυγούστου.
 Η Ανατολική Φραγκίστα διαθέτει και υπέροχες εξοχές που μπορεί να γνωρίσει κάποιος με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο. Στους πρόποδες από το «Καμαράκι» είναι οι «Καρυές» με πηγές και εκεί κοντά βρίσκεται η «Βρύση του Κοσμά του Αιτωλού» καθώς και ένα εξωκκλήσι ο Προφήτης Ηλίας. Πάνω από τη Σωτήρα στην τοποθεσία «Λάκκες» με χορτολίβαδα και βοσκοτόπια όπου διέρχεται ένας αγροτικός δρόμος μέσα από τις φυλλωσιές των δένδρων που οδηγεί στο Κερασοχώρι. Στον «Αϊ Θανάση», ένα εξωκκλήσι, μ' ένα παλιό πέτρινο αλώνι. Στο ρέμμα στις «Αναυσάδες» διακρίνονται ερείπια παλαιών νερόμυλων και μια πηγή με πλούσια τρεχούμενα νερά.
 Η Ανατ. Φραγκίστα μπορεί επίσης να αποτελέσει και τη βάση για εκδρομές σε άλλα κοντινά όμορφα μέρη της Ευρυτανίας, όπως η Δυτική Φραγκίστα, που είναι η έδρα του Δήμου Φραγκίστας με καταστήματα ανοιχτά όλο τον χρόνο, οι Μαραθιάδες -ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο Κάτω Μαραθιάς με παλιά σπίτια, η Βίνιανη που διετέλεσε πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας και το Κερασοχώρι, ο Κρέντης που οδηγεί στην άγρια ομορφιά των Αγράφων, τα χωριά Επισκοπή, Άγιος Γεώργιος, Νεοχώρι, και η τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών καθώς και το σπουδαίο Μοναστήρι της Τατάρνας. Στη διαδρομή προς τον Απεράντιο θα γνωρίσετε το βυθισμένο γεφύρι του Μανώλη στον ποταμό Αγραφιώτη. Γενικά, ο επισκέπτης της Αν. Φραγκίστας θα έχει ευχάριστη και όμορφη διαμονή, όσες μέρες και αν μείνει στοχωριό
 Το χωριό και η ευρύτερη περιοχή του εντάσσονται στις δραστηριότητες επιχειρήσεων και ομίλων που εξειδικεύονται στον εναλλακτικό τουρισμό όπως ράφτιγκ, κανόϊνγκ, καγιάκ, ειδικές ορειβατικές διαδρομές κλπ.

Οι Ξενώνες του χωριού
 
"ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ"
"ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΣΤΕΛΛΑΣ"
"ΤΑ ΔΥΟ ΑΛΩΝΙΑ"
         
"ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ - ΓΙΑΤΑΚΙ"
"ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ"
"ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ"
         
Ταβέρνα "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ" - ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΟΤΟΥ: 2237095087
         
Πλατεία