Μνημεία

 Στην κεντρική πλατεία της Ανατ. Φραγκίστας βρίσκεται το Ηρώο του χωριού, με μνημείο των πεσόντων και προτομών του έφεδρου ανθυπολοχαγού Δημητρίου Ε. Ζώτου (έργο του γλύπτη Καπράλου) που έπεσε στον ελληνοιατλικό πόλεμο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η πρατομή του Γεωργίου Καφαντάρη, έργο της γλύπτριας Βάσως Καπάνταη που έγινε με δαπάνες του Συλλόγου ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ. Στην είσοδο της πλατείας έχει χτιστεί ωραιότατη πέτρινη βρύση. Δίπλα από τους Αγίους Αποστόλους βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Γεωργίου Καφαντάρη. Στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται και το σπίτι του δασκάλου Γεωργίου Γεωργούση που άφησε την περιουσία του και το πολύτιμο αρχείο του στο χωριό. Παραπλεύρως βρίσκεται το ίδρυμα ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ.
 Στην Αν. Φραγκίστα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί επίσης το υπέροχο δημοτικό σχολείο. Το κτίριο φανερώνει την ακμή του χωριού. Γερό πετροχτισμένο στην κορυφή της Αν. Φραγκίστας προκαλεί ακόμα τον θαυμασμό για το χωριό που είχε και συντηρούσε ένα τέτοιο λαμπρό σχολείο. Δείγματα μιάς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής δυστυχώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα, γιατί το χωριό γνώρισε από την καλή την μανία των κατακτητών στην Κατοχή. Σώθηκαν όμως ορισμένα σπίτια τα οποία δεν δείχνουν άλλο, παρά ακμή και πλούτο. Δίπατα και τρίπατα χτισμένα με μεράκι και καλοδουλεμένη πέτρα σώθηκαν χάρη στην επέμβαση των ιδιοκτητών τους.
 Μπροστά επίσης από το εξωκκλήσι του Αη Θανάση σώζεται πέτρινο αλώνι. Ένα ακόμα αλώνι, δύο στην πραγματικότητα βρίσκονταν μέσα στο χωριό, αλλά δεν είχαν και τόσο καλή τύχη. Καθώς θίχθηκαν από καινούργιες εγκαταστάσεις το ένα ολοσχερώς το άλλο στη θέση δυο αλώνια περιμένει την αναγνώρισή του. Στη θέση Παλιοχωράκια υπάρχουν λείψανα παλαιού οικισμού και έχουν βρεθεί κάποια σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του χωριού. Στις Αναυσάδες επίσης διακρίνονται και ερείπια παλιών νερόμυλων και εγκαταστάσεων όπως ο μύλος Θεμελή.