Ίδρυμα Γεωργίου Καφαντάρη

 Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Γεώργιου Καφαντάρη, οι συμπατριώτες του ίδρυσαν το "Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης" με έδρα την Ανατολική Φραγκίστα (τηλ. 22370 - 95331) και με σκοπό την προβολή και διάδοση του έργου του μεγάλου πολιτικού. Ο Δήμος Φραγκίστας έχει παραχωρήσει τη διώροφη παραδοσιακή κατοικία στο κέντρο του χωριού, όπου στο ισόγειό της είχε το γραφείο του ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστας Καφαντάρης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Αγραίων στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε αυτόν τον χώρο πρόκειται να στεγαστούν το λαογραφικό υλικό και η έκθεση φωτογραφίας του χωριού, ενώ στον πάνω όροφο θα εκτίθεται το αρχείο του Γεώργιου Καφαντάρη, το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων στο Ίδρυμα καθώς επίσης φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα που θα διαθέσουν οι συγγενείς του.

Κώστας Πανουργιάς

 Γνώριζε πολύ καλά ο Κώστας Πανουργιάς, από την Ανατολική Φραγκίστα της Ευρυτανίας, τι σήμαινε προσφορά στον τόπο του, καθώς μεγάλωσε με το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη Αθανασίου Παπαδόπουλου, ο οποίος με κεφάλαια που έφερε από την Κωνσταντινούπολη χρηματοδότησε κατά τη δεκαετία 1920-30 πολλά και απαραίτητα για το χωριό του έργα.
Ο Κώστας, που έζησε όλες τις περιπέτειες της Κατοχής και της Αντίστασης στη γενέτειρα, άκουγε επίσης από τους μεγαλύτερούς του για τον συγχωριανό τους Γεώργιο Καφαντάρη, τον σπουδαίο πολιτικό και πρωθυπουργό της Ελλάδας, που με τα έργα του σημάδεψε τη νεώτερη ελληνική ιστορία· έφυγε το 1951 προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αμερική.
Εκεί δούλεψε πολύ σκληρά και από τα άδυτα των εστιατορίων της Βόρειας Καρολίνας έφτασε, το 1973, να ανοίξει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το περίφημο «L' escargo» - σαλίγκαρος στα ελληνικά, στη λαμπρή 5η Λεωφόρο. Οταν οι υποχρεώσεις του τελείωσαν, επέστρεψε στην Ανατολική Φραγκίστα, επισκεύασε το πατρικό του και από το 1990, πλέον, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στο χωριό του.
Φέτος, πριν φύγει για το καθιερωμένο χειμωνιάτικο ταξίδι του, ο Κώστας Πανουργιάς θέλησε να υποστηρίξει την ωραία πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι συγχωριανοί του για τη δημιουργία του «Πνευματικού Κέντρου Γεωργίου Καφαντάρη» και διέθεσε 100.000 δολάρια για την αναπαλαίωση του κτιρίου που προορίζεται να το στεγάσει. Την άνοιξη που θα επιστρέψει θα είναι όλα έτοιμα κι έτσι η Ανατολική Φραγκίστα, εκτός του ότι θα έχει εκπληρώσει ένα χρέος της για τον μεγάλο πολιτικό, θα έχει να μιλά και για έναν ακόμα συνεχιστή της παράδοσης, της προσφοράς στον τόπο της.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/11/2007