Πολιτισμός

Το Παζάρι της Σωτήρας

 Η πολιτιστική ζωή της Ανατ. Φραγκίστας, δεν διαφέρει απ' αυτή της περισσότερης Ευρυτανίας. Το κομβικό της σημείο βέβαια, σαφώς και διαμόρφωσε ένα πιό ανοιχτό χαρακτήρα και σε σύγκριση με κάποια άλλα χωριά, βοηθούντος δε και του γεγονότος της επιρροής που τύχαινε από τους αποδήμους της, την καθιέρωσε σαν ένα χωριό που έκανε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κεντρικής Ελλάδας. Στην καρδιά του καλοκαιριού, για ένα τριήμερο η Σωτήρα γινόταν για μερικές ημέρες το κέντρο της εμπορικής ζωής όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πήγαιναν να πουλήσουν τα αγροτοκτηνοτροφικά κυρίως προίόντα τους όλοι οι Ευρυτάνες και νομάδες κτηνοτρόφοι των Αγράφων, να γλεντήσουν και να «κλείσουν». δουλειές Φυσικά στις ημέρες μας, το παζάρι δεν μοιάζει με το παλιό. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο εμπόριο έχουν παραμερίσει τις παραδοσιακές συνήθειες και το αλλοίωσαν. Πάραυτα όμως, το παζάρι συγκεντρώνει ακόμα ένα σεβαστό αριθμό προσκυνητών και εμπόρων και κάθε χρόνο στις 17-18-19 Αυγούστου γίνεται εξαιρετικό πανηγύρι κάτω από τα πλατάνια της πανέμορφης Σωτήρας. Στη Σωτήρα, είχε ειπωθεί ότι θα γίνεται σε σταθερή βάση κάθε χρόνο το Πανευρυτανικό Αντάμωμα καθότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Ευρυτανίας. Άλλες όμως προτεραιότητες της Ομοσπονδίας υπονόμευσαν την πρόταση αυτή.

Ανεξάρτητα όμως από το κυρίαρχο γεγονός του παζαριού, στην Αν. Φραγκίστα ανέκαθεν διαπιστώνεται η τάση της καλλιέργειας των γραμμάτων, του πνεύματος και της τέχνης. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται από τον μακρύ κατάλογο των επιστημόνων, ιδιαίτερα δε εκπαιδευτικών, δικηγόρων και ιατρών   ενώ αρκετοί είναι οι ιερωμένοι που προέρχονται από την Αν. Φραγκίστα.

Αθλητισμός

Για την προαγωγή του αθλητισμού στην Αν. Φραγκίστα έχουν κατασκευασθεί στη Σωτήρα γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο μπασκετ, στο χώρο έξω από το σχολείο.