Εκκλησίες

 Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της Αν. Φραγκίστας είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας, που βρίσκεται χαμηλά στο χωριό, ανάμεσα στον Κερασοβίτη ποταμό και την τοποθεσία Αναυσάδες. Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι επικοινωνούσε με τη Σωτήρα με υπόγειες στοές. Πρωϊμότερη της Σωτήρας η Παναγία, βάσει στοιχείων φαίνεται ότι έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στον αγώνα του 1821. Εκεί βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού.
Καθεδρικός ναός της Ανατ Φραγκίστας είναι ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων, που χτίστηκε στην ίδια θέση του πυρπολυθέντος από τους γερμανοιταλούς κατακτητές. Η ανέγεση του ναού έγινε εκ θεμελίων από ντόπιους και ηπειρώτες τεχνίτες. Τα έσοδα για την ολοκλήρωσή του προήλθαν από έρανο των ομογενών της Αμερικής, άλλων ομογενών της Ευρυτανίας, Αμερικανών φίλων της Ελλάδας και της Ανατολικής Φραγκίστας. Στην ανέγεση του ναού συμμετείχαν και οι κάτοικοι του χωριού με προσωπική εργασία.

 Αλλες εκκλησίες είναι: Ο Άγιος Χαράλμαπος στο κάτω μέρος του χωριού ο οποίος λειτούργησε ως σχολείο από τους πρώτους κιόλας μετεπαναστατικούς χρόνους αλλά και κατά την περίοδο της Κατοχής όταν είχε καεί το χωριό. Η Αγία Παρασκευή, στο Ν.Α. μέρος του χωριού, στο σημείο όπου παλιά, σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε άλλος ναός με νεκροταφείο. Ο ναός του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, σε μιά όμορφη τοποθεσία στους πρόποδες του Καμαρακίου ανάμεσα στα πουρνάρια και τα δέντρα και ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη τοποθεσία.
 Η Αν. Φραγκίστα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το χωριό της Ευρυτανίας με τα περισσότερα κειμήλια τα οποία φυλλάσονται στην κειμηλιοθήκη του καθεδρικού ναού των Αγίων Αποστόλων. Μεταξύ αυτών βρίσκοταν ένας ασημένιος βυζαντινός σταυρός, δωρεά του επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Διονυσίου του Χίου (1693 1730) στο μοναστήρι του Σωτήρος, χρυσός σταυρός ευλογίας από την εποχή της τουρκοκρατίας, δερμάτινη κεντητή πόρπη του 1738 με ασημένιες στρογυλές άκρες που φέρουν παράσταση του Ευαγγελισμού και ανήκε στον ηγούμενο του μοναστηριού, τρίπτυχη εικόνα του 18ου αιώνα, διάφορα άλλα ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα, εκδόσεις καθώς και λέιψανα πολλών αγίων.